Maski własnej produkcji

W zależności od pomysłowości i fachowego przygotowania można stosować w gabinecie także maski własnej produkcji. Stanowią one indywidualną ofertę dla klientki i nie zawierają środków konserwujących, co klientka z pewnością doceni. Podłoża takie jak serek, papka z płatków owsianych, biała glinka lub glinka lecznicza mieszają się idealnie z wywarem z ziół. Dodatkami mogą być np. żółtko, witaminy, preparaty z ampułek, olejki eteryczne odpowiednie dla stanu skóry. Podłoże maski i jej składniki muszą działać podobnie. Według tej zasady, np. składnik oleisty nie może być łączony z podłożem pudrowym.

Maska z płatków owsianych zalecana jest dla cery z dużą liczbą zaskórników, całkowicie wysuszonej, gdyż wtedy ich usuwanie jest trudne a podrażnienie skóry znaczne. Do przygotowania maski dwie łyżki stołowe płatków owsianych zalewamy gorącą wodą i tak długo rozbijamy pędzelkiem, aż powstanie papkowata masa. Oczy klientki przykrywamy kompresami, a papkę nanosimy obficie na skórę. Ligninę rozdzielamy na pojedyncze warstwy i przykrywamy nią maskę. Wywarem z ziół, np. rumianku, dobrze nawilżamy maskę, a po około 20 minutach zdejmujemy ją. Skóra jest rozpulchniona i mocno nawilżona i teraz bez trudu możemy usunąć zaskórniki unika podrażnienia skóry.

Maskę z kiełków pszenicy stosuje się dla skóry lekko atopowej bez teleangiektazji. Po przygotowaniu skóry dwie łyżki stołowe kiełków pszenicy zalewamy niewielką ilością oleju z kiełków. Maskę nanosimy twarz, szyję i dekolt i przykrywamy cienko ligniną. Maskę przykrywamy siedmiokrotnie ciepłym kompresem, który zmieniamy jak tylko ostygnie. Po upływie około 15 minut maskę zdejmujemy. Teraz na skórę kładziemy dwa, trzy zimne kompresy, a następnie wykonujemy drenaż limfatyczny, ponieważ nie podrażnia on skóry i idealnie wspomaga przemianę materii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *